вівторок, 20 вересня 2016 р.

Індустріальні парки


Згідно Закону України "Про індустріальні парки (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5018-17), виникає можливість створення індустріальних парків з метою забезпечення економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності територій, активізації інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць, розвитку сучасної виробничої та ринкової інфраструктури.

Як створюється індустріальний парк? Ініціатором створення може бути:
орган державної влади, орган місцевого самоврядування, а також юридична або фізична особа - власник чи орендар земельної ділянки, яка може бути використана та пропонується ним для створення індустріального парку. 
Керуюча компанія (інвестор) визначається під час проведення відповідного конкурсу.
Ця спеціалізована керуюча компанія будує виробничі комплекси, логістичні склади і запрошує туди компанії-виробники. Керуюча компанія сама вирішує, які фірми будуть задіяні у цьому парку.
Передбачено пільги для інвестора. Наприклад, податок на землю буде сплачуватися, починаючи з четвертого року функціонування індустріального парку. Таким чином, керуюча компанія матиме три роки для освоєння території.
Мешканці населених пунктів (громади)  отримують потужний розвиток і робочі місця.

Успішним прикладом створення індустріального (техно) парку є місто Нова Гута ( в передмісті Кракова), Польша.


Це було занепале через кризу і безробіття місто. Зараз це процвітаючий район: 160 прибуткових інвестпроектів вже дали місту більше 18 тисяч нових робочих місць.

В Україні, після прийняття закону, теж почали створюватись індустріальні парки.
У Львові був проведенний конкурс, де вибрали керуючу компанію 
ТзОВ «СіТі Парк Львів», яка є філією голландської компанії «СТР». Починають будувати індустріальний парк "Рясне-2".


Індустріальний парк, згідно з проектом, матиме 24 гектари, які інвестор зможе забудувати торгово-виробничими площами. Планується створення близько 12 тис. робочих місць.


Також сьогодні у Новому Роздолі майже завершено рекультивацію території площею 46,4 га, яку планують використати під індустріальний парк. Було виділено з коштів ЄС близько 480 тис. євро. Тепер тут планується створити 12 ділянок під різноманітні виробництва.

Більшість мешканців Ірпеня сьогодні працюють у Києві. Ірпінь має занедбалі та непрацюючі заводи і промисловість.





























З створенням індустріального парку в Ірпені, була б можливість відродити промисловість, залучити інвестиції та створити робочі місця.

Немає коментарів:

Дописати коментар